utorok 9. februára 2016

Radšej malú jazvičku ako týždeň sedieť na nafukovacom kolese.

Tento post je venovaný mojej známej, ktorá zvažuje pôrod cisárskym rezom, pretože: "Radšej malú jazvičku ako týždeň sedieť na nafukovacom kolese."

Rozhodne nejdem fušovať gynekológom do remesla a ani nikoho presviedčať o prirodzenosti vaginálneho pôrodu. Len si myslím, že na to, aby sa žena rozhodla rodiť cisárskym rezom z vlastnej vôle, by mala byť informovaná o tom, čo to so sebou prináša. Zároveň si myslím, že by tento post mohol byť užitočný ženám, čo cisárskym rezom rodiť museli.

Cisársky rez je pôrod dieťaťa chirurgickým zákrokom, pri ktorom sa rozreže najčastejšie spodná časť brušnej steny tehotnej ženy, následne aj stena maternice a amniový vak (Obr. 1). Operácia zvykne trvať (ak nenastanú komplikácie) do jednej hodiny. Ideálnou anestéziou pri pôrode cisárskym rezom je tá, pri ktorej ostáva žena pri vedomí. Bohužiaľ nie vždy je to možné, a tak sa určité percento cisárskych rezov vykonáva v celkovej anestézii.

Obr. 1

Riziká pri pôrode cisárskym rezom sú minimálne a patria k nim infekcia močového mechúra alebo maternice, poškodenie močových ciest a krvácanie.

Pôrod cisárskym rezom môže byť problémom aj pri nasledujúcich tehotenstvách, pretože zvyšuje riziko vcestnej placenty (placenta previa), vrastenie placenty do tkaniva maternice (v tom lepšom prípade; v tom horšom môže vrásť do steny močového mechúra, čo môže skončiť pre rodičku veľmi nešťastne, ak sa táto skutočnosť nediagnostikuje ešte pred pôrodom) a prasknutím maternice s možnými fatálnymi následkami ako pre matku, tak aj pre plod.

Všetky tieto komplikácie môžu viesť k tomu, že počas pôrodu nastane ťažké krvácanie, ktoré môže vyústiť do opakovaných krvných transfúzií, alebo do nutnosti maternicu odstrániť (hysterektómia).

Medzi možné neskoršie komplikácie patrí hlavne trombóza a infekčné komplikácie operačnej rany a maternice. Ak sa jazva po cisárskom reze nezahojí správne, môže byť príčinou nepravidelného krvácania a poruchy plodnosti.
Nechcem ale maľovať čerta na stenu. 

Okamžite po pôrode by sa mal novorodenec položiť na hruď matky, pokiaľ je tá v čiastočnej anestézii, a na hruď otca, pokiaľ je cisársky rez realizovaný v anestézii celkovej. Existuje čoraz viac dôkazov o tom, že bonding, alebo kontakt koža na kožu, má veľa pozitívnych účinkov na matku a novorodenca. Kontakt koža na kožu pomáha obom sa uvoľniť, vzájomne sa spoznať a adaptovať sa na nové prostredie. Nech totiž pôrod prebieha akokoľvek, vždy je to veľmi stresujúce ako aj pre matku, tak aj pre dieťa (a čo si budeme klamať, pre prítomného otecka tiež).

Čo sa týka polôh pri dojčení bábätiek narodených cisárskym rezom, tak zo začiatku potrebujú mamičky pomoc od svojich partnerov, pretože zvyknú mávať bolesti v oblasti zákroku. Niektoré vyžadujú, aby im partner dieťatko prvé dni pri každom kojení pridŕžal, aby váha bábätka nespadala na brucho, iné zasa potrebujú pomoc pri polohovaní bábätka a dojčia v polo-sede s dieťatkom položeným vedľa seba. Tak isto sa osvedčila poloha rugbyovej lopty (Obr. 2), kedy má novorodenec hlavičku pri prsníku a nohy mu smerujú popod pazuchu matky. Tiež môže fungovať inverzná paralelná poloha (Obr. 3). Určite sa mnohým mamičkám osvedčí aj vankúš na kojenie (alebo aj úplne normálny vankúš), na ktorý si môžu bábätko oprieť a znížiť tak tlak na oblasť chirurgickej rany.

                                                                             Obr. 2

                                                                              Obr. 3

Väčšina žien sa po cisárskom reze zotaví bez problémov a dokonca v nasledujúcich tehotenstvách môžu zvážiť vaginálny pôrod po porade so svojím pôrodníkom.

Výborný článok ohľadom pôrodu cisárskym rezom som našla na blogu Jozefa Záhumenského a prečítať si ho môžete TU.

Museli ste aj vy rodiť cisárskym rezom? Napíšte mi vašu skúsenosť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára